Ekonomi

Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi Nasıl Yapılır? Maliyeti Nedir?

Son yıllarda en çok dillendirilen konular arasında güneş enerjisi yer alıyor. Türkiye Ekonomisi için büyük bir etken Elektrik tüketim fiyatlarının artması ve alınan maaşların elektrik fatura bedellerini karşılayamaması pek çok kişiyi güneş enerjisi panellerine yönlendiriyor. Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi yapılarak elektrik faturalarında tasarruf sağlanıyor. Ayrıca doğaya verilen zararlar da en aza indirgenmiş oluyor. Tabi Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi nasıl yapılır? sorusu pek çok kişinin aklını karıştırıyor. Biz de yazımızda iki enerji arasındaki dönüşüm ve üretimin nasıl yapıldığını anlattık. Bunun yanı sıra devlet destekli güneş paneli alım seçeneklerini de inceledik.

Güneş Panelinden Elektrik Üretimi Nasıl Yapılır?

Düşük maliyetli elektrik üretimi ve çevreye zarar vermeden elektrik elde etmek isteyenlerin başvurduğu yöntem güneş panelinden elektrik üretimidir. Geçmişte dünyamızı aydınlatması ve bizleri soğuk havadan koruyarak ısıtması için yararlandığımız güneş, günümüzde elektrik üretimi ihtiyacımızı karşılar hale geldi. Özellikle yeni nesil teknolojilerin ortaya çıkması beraberinde elektrik faturalarına ödenen maddi bedellerin artması bu teknolojilerin yaygınlaşmasına imkan sağladı. Böylece solar panel sistemi adı da verilen güneş paneli sistemleri karşımıza çıktı.

Bu paneller çatılara ve tarlalara kurularak elektrik üretimi sağlanıyor. Panellerden elektrik üretimi sağlayabilmek için akü grupları hazırlanmaktadır. Hazırlanan akü grupları paneller kurulduktan sonra bağlanarak her zaman güneş enerjisinden faydalanarak elektrik üretmeyi destekler. Asıl elektrik elde etmeyi sağlayan yapılar ise fotovoltaik pillerdir. Bu piller yardımıyla güneşten elde edilen enerji, elektriğe dönüştürülür.

Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi

Güneş Panelleri ile Tasarruf Elde Etme

Güneş panelleri sayesinde elde edilen tasarruf oranları hatırı sayılır oranlarda karşımıza çıkıyor. Günümüzde evlerin ve işyerlerin çatılarına, tarlalara bu paneller kuruluyor. Özellikle tarlalara kurulan paneller sayesinde büyük kar elde ediliyor. İşte çatılara kurulan güneş panelleri ve tarlalara kurulan güneş panelleri hakkında merak edilenler…

Çatılara Kurulan Güneş Panelleri

Bu paneller evlerin çatılarına genellikle kare ya da dikdörtgen şeklinde kurulmaktadır. Evlere gelen elektrik faturalarında kurulan paneller sayesinde düşüş görülmektedir. Güneş enerji sistemleri kısaca GES olarak ifade ediliyor. Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi GES’lere yönelik birçok devlet desteği bulunuyor. Eğer siz evinizin çatısına GES yaptırdıysanız tadilatlarını, bakımını yaptırmak için devletten destek alabilirsiniz. Çatılara kurulan güneş panelleri garanti süresi ise ortalama 25 senedir. Tabi bu 25 yıl sonra panelinizi değiştireceğiniz anlamına gelmiyor. 50 seneye kadar kullanılabilen GES’ler bulunmaktadır. En büyük avantajlarından birisi de evinizde herhangi bir bölgeyi işgal etmemesi. Çatılarınızın üzerine kurularak size ekstra bir sorun çıkartmıyor. Çatılara kurulan güneş paneli ortalama maliyeti ise; 8.000 TL ile 30.000 TL arasında değişiyor. Burada değişen fiyatı kw oranları belirlemektedir.

Tarlalara Kurulan Güneş Panelleri

Tarlada üretim yapan çiftçinin elektrik ihtiyacını karşılayacak olan güneş panelleri bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye’de örneği bulunan bazı arsa sahipleri tarlalara kurulan güneş panelleri sayesinde elektrik satışı da yapabilmektedirler. Tarlalara kurulan güneş paneli ortalama maliyeti arsanın dönümüne, kw oranlarına ve kurdurulmak istenen GES’in büyüklüğüne göre değişmektedir. Ancak evlere kurdurulan paneller ile kıyaslandığında daha büyük maliyetlerin ortaya çıkacağı aşikardır. Eğer maliyetleri karşılama konusunda bütçenizi yetersiz görüyorsanız bu konuda çeşitli devlet destekleri bulunmaktadır. Verilen hibelerle tarlanıza güneş paneli kurdurabilir ve kendi elektriğinizi üreterek satışını yapabilirsiniz. Tarlaya kurdurmak istediğiniz panel güneşin geliş açısı ve en fazla güneş ışığı alan bölgeye göre hesaplanıp kurulmaktadır. Yine dikdörtgen, kare paneller daha fazla ön plana çıkmaktadır.

Black Rock Solar, a nonprofit entity, installed a 31 kilowatt photovoltaic array at Rainshadow Community Charter High School in Reno, Nevada.

Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi için Devlet Destekleri

Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi için devlet destekleri başlığı altında 4 farklı kurumu sizlerle paylaşacağız. Bu kurumlar GES projelerine destek ve hibe vermektedir. İşte kurumlar ve şartları:

  • KOSGEB Enerji Verimliliği Desteği: KOSGEB’in verdiği devlet desteğini alabilmek için öncelikle girişimcilik belgenizi almanız ve projenizi yazmanız gerekiyor. Projeniz onaydan geçtikten sonra hibenizi alabiliyorsunuz. Verilen hibe oranları başvuru yaptığınız şehre göre değişiklik göstermektedir. KOSGEB şehirleri 4 ayrı bölgeye ayırmaktadır. Ankara, Antalya, Eskişehir, İstanbul, İzmir ve Kocaeli şehirleri 1. Grup şehirler arasında yer almaktadır. Adana, Aydın, Çanakkale, Konya, Tekirdağ ve Yalova gibi şehirler ise 2. Grup şehirler kategorisine dahil edilmektedir. Eğer başvuru yaptığınız şehir bu şehirler arasında yer alıyorsa maliyetin yarısı size hibe edilmektedir. Ancak diğer şehirler için verilen hibe oranları %60 oranındadır. Tabi bu noktada kadın, şehit ve gazi yakını olma gibi kişisel durumlarda verilen hibe oranları %80’e kadar yükselebilmektedir. Ancak en basit hesaplamayla alabileceğiniz KOSGEB GES desteği en fazla 30.000 TL olabilmektedir.Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi için kosgeb en çok desteği veren kurumlar arasında.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı Güneş Enerjisi Teşviği: Güneş enerjisi devlet teşvikleri arasında Tarım ve Orman Bakanlığı da yer almaktadır. Bakanlığın teşviğinden yararlanmak isteyenler tarlalara kurulan güneş panelleri için müracaat etmelidirler. Bakanlık verdiği teşvikle kırsal alanlardaki üretim ve kalkınmayı desteklemeyi hedeflediğinden dolayı başvuru şartı olarak bu durumu belirtmiştir. Verdiği hibe oranı ise maliyetin %50’sidir.
  • Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Güneş Enerjisi Desteği: TTGV’den destek alabilmeniz için bir proje hazırlamanız gerekiyor. Proje bütçenizin yarı maliyeti vakıf tarafından karşılanmaktadır. Vakfın desteği projenin başlangıcından 1.5 yıl sonrasına kadar devam etmektedir.
  • TurSEFF Güneş Enerjisi Desteği: Sadece endüstriyel sektör esnaflarına verilen destek için bankalar devreye girmektedir. Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi projesi için Bankadan onay alabilecek esnaflar projelerini yazarak desteğe başvurabilirler. Eğer projeyle beraber en az %20’lik tasarruf sağlanamazsa destek verilmemektedir. Bu desteği veren bankalar arasında; Garanti, Akbank, Denizbank, Vakıfbank yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu