Sıfırdan Büyükbaş Hayvancılık Yeni Başlayanlar için Nasıl Yapılır
Şehirlerde yaşanan geçim sıkıntısının artması ve doğal beslenmeye verilen önemin eskisi gibi önem kazanması sonrasında büyükbaş hayvancılık yapan girişimcilerin sayısında artış gözlenmektedir. Özellikle Sıfırdan Büyükbaş Hayvancılık yapmak isteyenlerin akıllarında pek çok soru bulunmaktadır. Tüm soruların giderilmesi ve yeni başlayanlar için sıfırdan büyükbaş hayvancılık maliyetleri hakkında bilgi almak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Ayrıca yazımızda büyükbaş hayvancılık devlet destekleri hakkında da bilgi vermekteyiz.
Büyükbaş Hayvancılık Nasıl Yapılır?
Kendinize ait bir işiniz olsun istiyorsanız ve meslek kolunuzu hayvancılıktan yana seçtiyseniz büyükbaş hayvancılık nasıl yapılır? sorusuna cevap aramanız gerekmektedir. Sıfırdan Büyükbaş Hayvancılık yapmak için takip edilmesi gereken aşamaları sizlerle aşağıda paylaştık:
- Öncelikle hayvancılığı nerede yapmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Verdiğiniz karar doğrultusunda kendinize ait bir büyükbaş hayvancılık tesisi kurmalısınız.
- Tesisinizi kurduktan sonra bu tesisi aktif hale getirmek için çalışmaya başlamanız gerekiyor. Tesisi aktif etmek için 3 farklı yol tercih edebilirsiniz.
- Besi hayvancılığı yapmak isteyenler için ilk tercih edilebilecek yol kapalı sistem besi hayvancılığı projesidir. Bu sistem adından da anlaşılacağı üzere beslenme de dahil olmak üzere kapalı alanlarda yapılan hayvancılığa işaret etmektedir. Pek fazla önerilmeyen bir sistemdir.
- Büyükbaş hayvancılık için tercih edilebilecek ikinci yol; yarı açık sistem besi hayvancılığı projesidir. Bu projede ise; hayvanların beslenme alanları dışardayken beslenme dışındaki aktiviteleri kapalı alanda devam ettirilmektedir. Yarı açık sistem en fazla önerilen ve tüketiciye sağlıklı et sunulmasına imkan sağlayan bir sistemdir.
- Son olarak tercih edilebilecek yol ise; açık sistem besi hayvancılığı projesidir. Bu sistemde yaşamsal aktivitelerin tamamı ve beslenme açık alanda yapılmaktadır. Ülkemizde hayvancılıkla uğraşan girişimciler en çok bu sistemi tercih etmektedirler. Çünkü büyükbaş hayvancılık maliyeti daha düşük bedellere tekabül etmektedir.
- Tesisinizin nasıl olacağına karar verdikten sonra hayvanların günlük beslenme, otlanma ve varsa sağılma işlemlerini düzenli olarak yapmalısınız.
- Hayvanlarınızın veteriner ve aşı kontrollerini aksatmamalısınız.
- Hayvanlarınızı tanımalı ve onlara uygun uygulamaları tercih etmelisiniz.
Büyükbaş Hayvan Besi Maliyeti
Tesisinizi kurup, sisteminizi belirledikten sonra bazı giderleriniz olacak. Bu giderler arasında Sıfırdan Büyükbaş Hayvancılık besi maliyeti ön plana çıkmaktadır. Her hayvana ve tesisinizde bulunan büyükbaş hayvan sayısına göre günlük besi maliyeti değişmektedir. Ancak biz yine de sizler için ortalama bir maliyet hesaplaması yaptık.
Büyükbaş hayvanlar arasında ineği ele alacak olursak; 1 inek ortalama 40 günde 8 kilo kadar tuz, yaklaşık 300 kilogram kadar arpa, 150’şer kilo mısır ve buğday, 10 kilo vitamin ile 170 kilo pamuk tohumu küspesi, soya ve Ayçiçek tohumu küspesi tüketmektedir. Bu ürünlerle beraber ineği günde 2 kez sağmanız için belirli giderleriniz olacaktır. Toplamda ortalama 8 bin TL ile 9 bin TL arasında gider yapacaksınız. İneğinizin size getirisi ise; 13 bin TL ile 14 bin TL arasında değişiklik göstermektedir. Kaba bir hesapla %50’den daha fazla gideriniz bulunacaktır.
Yeni Başlayanlar için Sıfırdan Büyükbaş Hayvancılık Devlet Teşvikleri
Yeni başlayanlar için büyükbaş hayvancılık devlet teşvikleri teşviği veren kuruma göre değişiklik göstermektedir. Büyükbaş hayvancılık besi maliyeti gelirinizin yarısından fazlasına denk geldiğinden dolayı bu konuda devletin verdiği desteklerden yararlanabilirsiniz. Aşağıda bir büyükbaş yetiştiricisi olarak yararlanabileceğiniz destekleri görebilirsiniz:
- TKDK Büyükbaş Hayvancılık Desteği: Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu olarak bilinen TKDK, 3 farklı teşvik paketi sunmaktadır. Eğer büyükbaş alanında destek almak isterseniz kurumun 101 nolu teşviğinden yararlanmanız gerekiyor. Süt ve kırmızı et üreten işletmeler için verilen hayvan destekleri bu grupta yer almaktadır. Hibe ya da teşvik programları için TKDK’ya başvuracakların önce bir proje hazırlamaları gerekiyor. Hazırlanan proje TKDK’ya sunulmadan önce iyice kontrol edilmelidir. Çünkü kurum sizden sunduğunuz projedeki maddeleri tam 5 yıl boyunca karşılamanızı istiyor. Ayrıca kurum tarafından projeniz onay alırsa bu süreçte hem KDV, hem de gelir vergisinden muaf olacaksanız. Özellikle 40 yaş sınırının altında bulanan kişiler projelerini sunmaları halinde ekstra puan alabilmektedirler.
- KOSGEB Büyükbaş Hayvancılık Desteği: KOSGEB tarafından verilen bu destek özellikle sıfırdan büyükbaş hayvancılık yapmak isteyenler için önemli bir fırsattır. Hem hibe desteği, hem de ekstra faizler koymadan nakit desteği sunan KOSGEB, yazdığınız projeye göre sizlere destek olmaktadır. 50.000 TL hibe alabileceğiniz KOSGEB’e projenizi göndermeden önce girişimcilik sertifikası almayı ihmal etmeyin. Son zamanlarda sertifika İŞKUR tarafından e-Devlet yoluyla ücretsiz olarak online verilmektedir.
- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Büyükbaş Hayvancılık Desteği: Bakanlık Sıfırdan Büyükbaş Hayvancılık devlet desteği olarak giderinizin yarısını karşılayarak %50 hibe imkanı sağlamaktadır. Ancak bakanlık tarafından projenin yapılacağı il açısından kısıtlamalar sunulmaktadır. Bakanlık başta İzmir, Ankara, Trabzon gibi önemli büyükşehirler daha sonra ise; Tekirdağ, Kahramanmaraş, Bayburt, Kırklareli, Kars, Manisa, Malatya, Samsun, Niğde gibi büyük ve küçük şehirlere destek sağlamaktadır.
- Ziraat Bankası Büyükbaş Hayvancılık Desteği: Her ne kadar en son tercih edilen yöntem olsa da Ziraat Bankası hayvancılık desteği sağlamaktadır. Ancak bu destek için bankadan onay almanız ve en az 10 hayvanınızın bulunduğu bir tesis kurmanız gerekmektedir. Banka 25.000 TL’ye kadar geri ödenecek şekilde nakit desteği sağlamaktadır. Ancak birçok Sıfırdan Büyükbaş Hayvancılık yapmak isteyen kişi bu yöntemi en son tercih etmektedir.