Finans Haberleri

Anaç Koyun Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği başkanı bakan Pakdemirli geçtiğimiz yıllarda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün konuşma salonunda çiftlik sahiplerine ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan işletme sahiplerine çeşitli müjdelerde bulundu. Anaç Koyun Desteği bunlardan en çok merak edileni.

Dişi yani anaç kuzular için 100 lira olacak şekilde bir para dağıtımı olacağını ve mart ayı bitiminde tüm destek projelerinin birer birer uygulanacağını beyan eden Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, yetiştiricilere 2 ay müddetince geçerli olması planlanan faiz içermeyen kredi programları hazırladığını duyurdu.

Ayrıca doğrudan hibe desteği almak isteyen küçükbaş sahiplerinin Tarım ve Orman Bakanlığı, çeşitli ajans kurumları, kredi kooperatif ve birlikleri gibi kurumsal yerler ile resmi iletişime geçmeleri sağlıklı bilgi almak ve güncel gelişmelerden hızlıca haberdar olmak için oldukça faydalı bir yoldur. Bu anlamda destek başvurusu almak isteyen tüm küçükbaş sahipleri araştırmalarını hassasiyetle sürdürmeli, yapılan desteklerle alakalı muğlak olmayan bilgiye ulaşmalılardır.

Anaç Koyunlara Verilen Destek Nedir?

Anaç koyun desteği, ilgili bakanlıkların küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan besicilerin maliyetler karşısında ezilmelerine mani olmak amacıyla belirlenmiş olan fiziki, nakdi, taşıma usulü yardımların bütününe verilen isimdir.

Bakan ve alakalı kurulun konuyla ilgili istişare etmesi sonucu dağıtılması gereken devlet desteğinin belirlenmesi ve çeşitli proje programlarının uygulamaya konulması sonucu kurumsallaşmış destek biçimidir.

Anaç Koyun Nedir?

Koyun türünün 2 yaş skalasının üstündeki damızlık erkeklere koç denir. Anaç koyun ise koçun dişi veçhesidir. Tüm bu verilerin aydınlığında anlıyoruz ki anaç kavramı bir tür ifadesi değil, bir türün mensubu olan hayvanların yaş skalasına göre bulunduğu durumu temsil eden anlam kalıbıdır.

Anaç Koyun Özellikleri Nelerdir?

Her canlı türünün belli başlı özellikleri onu diğer türlerden ayırarak kategorize eder. Anaç koyun türünün özellikleri de bu belirleyici özelliklere dahildir.

Anaç koyunların özellikleri şunlardır;

  • Canlı oldukları halde 35 ile 40 kilogram arasında değişirler.
  • Süt verimleri 40 ile 50 kilogram arasında oynar.
  • Kuzu verimleri 90 ile 100 koyun arasında farklılaşır.

Gerek verimleri, gerek yaş skalası itibarıyla teknik detaylar bunlardır.

Koyun Başı Destek Ne Kadar 2023?

Bakan Pakdemirli’nin açıklaması şu yönde: Anaç keçi ve koyun destek ödemesi 187 bin TL olacaktır. İlgili kuruluşlarımızın konuyla alakalı kapsamlı bir çalışma yapmalarını bekliyor ve devletimizin besicileri unutmadığını kamuoyuna saygıyla bildiriyoruz.

Anaç Koyun Desteği 2023

Bu destek hizmetleriyle alakalı sonuçları daha aklıselim değerlendirebilmek adına geçmiş yılların neticelerine dikkat etmek doğru yorumu yapabilmek adına önemli olabilir. Geçtiğimiz yıl 2022’de 02.12.2022 kesin tarihinde sonlandırılmış olan anaç koyun desteğinin detaylarından bazıları değerlendirmeye değerdir.

Tarım ve orman bakanlığının web site içerisinde yer alan resmi bilgiye göre anaç koyun başına 50 TL, anaç keçi başına 50 TL, reformasyon desteği ve sürü yetiştirme desteği hayvan başına 200 TL şeklindedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu