İş fikirleri

Sera Nasıl Yapılır Cam ve Tünel Sera Hakkında Bilgiler

Tarımla uğraşan ya da uğraşmak isteyen kişilerin yetiştirdikleri bitkilerinden verim alabilmeleri için başvurdukları yöntem seradır. Seralar güneş ışığı ve iklim koşullarını kontrol etmeye yardımcı olmaktadır. Özellikle yeni girişimciler düşük maliyetlerle seralarını kendileri yapmak istemektedirler. Bizler de sizlere sera nasıl yapılır, anlattık. Ayrıca seralarda yetişen bitkileriniz için önemli bir etken olan sera örtüleri hakkında bilgi verdik. Cam sera maliyeti, naylon sera maliyetlerini öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Sera Nasıl Yapılır?

Evde sera yapmak için kolları sıvadıysanız öncelikle sizlere bir hatırlatma yapmak istiyoruz. Evde yapabileceğiniz seraları düşük maliyetlerle elde edebilseniz bile, verimli bir üretim elde edebilmeniz için profesyonel sera yapımı konusunda destek almanız önem taşımaktadır. Özellikle sebze ve meyve yetiştiriciliği için yeni başlayan kişiler aşağıda bahsettiğimiz yöntemle seralarını yapabilirler. İşlerinizi geliştirmek istediğinizde daha büyük ve kaliteli bir seraya ihtiyaç duyacağınızı asla unutmayın.

Sera yapmak için öncelikle aşağıdaki malzemeleri temin etmeniz gerekiyor. Sonrasında tünel sera yapım aşamalarına geçeceğiz.

Sera Yapmak için Gereken Malzemeler

  • Esneyebilen özellikte PVC boru,
  • İnşaat alanlarında kullanılan demir kazıklar,
  • İstediğinize göre kalın ip ya da kalın tel,
  • Küçük tuğlalar
  • Sera örtüsü (Naylon)

Sera Yapım Aşamaları

  • Öncelikle inşaat alanlarında kullanılan demir kazıkları toprağa dikmeniz gerekiyor.
  • Toprağa dikilen demir kazıkların için satın aldığınız esneyebilen özellikteki PVC boruları geçirmelisiniz. Böylece seranızın dayanıklılığını sağlayacaksınız.
  • Yukarıdaki aşamayı tünel seranız istediğiniz boyuta ulaşana kadar devam ettirmelisiniz. Böylece en sonunda içinden PVC boru geçen demir kazıkları tünel biçiminde sıra sıra dizmiş olacaksınız.
  • Seranızın üzerine de satın aldığınız kalın ip ya da kalın telle destek vererek sağlamlığı arttırmanız gerekiyor. Her eğilmiş PVC boru üzerinden dikey biçimde tellerinizi yerleştirebilirsiniz.
  • Hazırladığınız seranızın üzerini sera örtüsü ile örtünüz. Örtünün uç kısımlarına da tuğlalar koyarak örtünün zarar görmesini engelleyebilirsiniz. Artık basit ve ekonomik seranız tamamlanmış oluyor. Üretiminiz arttıkça daha büyük bir seraya geçiş yaparak uzman ellerden destek alabilirsiniz.

Sera Örtüsü Çeşitleri

Sera yapımı aslında kolay ve birkaç malzemeyle tamamlanabilecek özelliğe sahiptir. Ancak özellikle büyük ve profesyonel işlerde kullanılan seraların yapımı için destek almak gerekir. Sera yapımından sonra en dikkatli seçilmesi gereken ürün sera örtüsüdür. Sera örtüsü seçenekleri için cam ve naylon seraları tercih edebilmektesiniz. İki seranın da birbirine göre avantajları, dezavantajları bulunmaktadır. Sizler kendiniz ve ürününüz için en doğru kararı vererek yolunuza devam edebilirsiniz.

Cam Sera Yapımı ve Maliyeti

Günümüzde en fazla tercih edilen sera çeşitleri arasında cam seralar bulunmaktadır. Bu seraların avantajları içinde en dikkat çekeni tasarruftur. Seranız cam ile örtüldüğünden dolayı içerisini ısıtmada ve harcadığınız enerjide büyük oranda tasarruf elde edebilmektesiniz. Ayrıca seranın içinde oluşan nem oranını da dengeleyici bir özelliğe sahiptir. Cam sera yapımı için sera yapan firmalardan destek almanız gerekiyor. Bu seraların çatısı ve yan bölgeleri tamamen camla kaplanmaktadır. Cam sera maliyeti ise daha fazladır.

Sera Nasıl Yapılır

Naylon Sera Yapımı ve Maliyeti

Naylon sera yapımı eğer küçük boylarda tercih edilecekse evde de yapılabilmektedir. Ancak profesyonel naylon sera yapımları için destek alınabilmektedir. Yapılan seranın üzerine naylon gerilmektedir. Ancak burada yumuşak ve sert yapıdaki naylonlara dikkat etmeniz gerekiyor. Cam seralara nazaran naylon sera maliyeti daha düşüktür. Hafifliğiyle kolaylık sağlayan bu örtüler eğer iki kat gerilirse daha başarılı sonuçlar elde edilebilir. Sermaye oranınız azsa iki kat naylon örtüyle seracılığa başlayabilirsiniz. Serada Domates yetiştiriciliği yazımızı okumak için tıklayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu