Helium Madenciliği Nedir? (HNT) Helium Mining Nasıl Yapılır?
Helium madenciliği güvenli mi? Helium madenciliği kazançlı mı? Bu ve benzeri tüm soruların cevaplarını içeriğimizde bir araya getirdik.
IoT (Nesnelerin İnterneti) gündemden hiç düşmüyor. Elektronik ürünleri bir kenara bırakalım; evdeki, iş yerindeki, sokaktaki her şey Nesnelerin İnterneti sayesinde bir ağa bağlanabiliyor.
Bu da o nesnelere ait verilere uzaktan erişmeyi ve bunları uzaktan yönetmeyi mümkün kılıyor. Evlerden, iş yerlerinden daha büyük mekânlar için Nesnelerin İnterneti teknolojisini sağlayan ağlar ‘LoRaWAN’ olarak adlandırılıyor.
İşte Helium, LoRaWAN türünde bir ağ ve bu tarz ağları destekliyor. Ancak merkezi bir kontrol ve yönetim birimine sahip değil.
Nesnelerin İnterneti aygıtlarının hem ağa, hem de birbirlerine bağlanmasını sağlıyor. Ağın oluşmasına katkıda bulunanlar bu işten belli miktar kazanç elde edebiliyor.
Helium (HNT) nedir?
Sayfa İçindekiler
Helium; LoRaWAN özelliğine sahip IoT cihazlarına yönelik, açık kaynaklı bir Hotspot ağı. Uzun menzilli, genel bir kablosuz kapsama alanı meydana getiren Helium küresel ağ durumunda. Ayrıca ‘The People’s Network’ ismiyle biliniyor.
HNT ise, Helium platformunun yerel kripto para birimi. Bağlantı noktaları (hotspot’lar(,Helium blok zincirinde HNT üretimi sağlıyor. Ağın bedeli HNT ile ödeniyor. Helium blok zinciri merkezi olmayan ve tamamıyla fiziksel kablosuz ağları teşvik etmek amacıyla kullanılıyor.
Helium Coin Nedir?
Helium Coin (HNT), blok zincirin çalışabilmesi ve network işleyişinin devam edebilmesi için kullanılan yerel kripto para birimidir.
Helium blok zinciri nedir?
Helium blok zinciri; Kapsam Kanıtı diye tanımlanan ve Proof of Coverage olarak isimlendirilen özgün ve yeni bir çalışma algoritmasını temel alıyor.
Bu blok zincirinde madenciler, HNT ile ödüllendiriliyorlar. 29 Temmuz 2019 itibariyle resmi olarak faaliyet göstermeye başlayan Helium Blockchain, bugün dünya genelinde 40 bini aşkın Helium coin madencisine sahip.
Dünya üzerindeki; merkeziyetsiz, halka açık, en büyük LoRaWAN ağına Helium tarafından güç sağlanıyor.
Helium blok zincirini oluşturan temel öğeler ise şöyle:
- Anahtarlar
- Cüzdanlar
- Hesaplar
- Zincir değişkenler
- Bloklar
- Devirler (epoch’lar)
Helium blok zincirinin son işlem grubu, bloklar tarafından kaydediliyor. Her blok, blok zamanı zincir değişkeni üzerinde tanımlanıyor ve zamana dayalı olarak çıkarılıyor.
Hedef blok süresi ise 60 saniye veya 60000 milisaniye şeklinde belirleniyor.
Devirler ise şu verileri bünyesinde barındırıyor:
- Blok uzunluğu
- Blok versiyonu
- Önceki blokta kullanılan hash kodu
- Bloğun konsensüs grubundan ve işlemlerden gelen eşik imzası
Devre, ‘Epoch’ olarak da biliniyor. Helium madenci gruplarının, konsensüs grubu olarak ne kadar süre boyunca hizmet vereceğini yani hedef zaman dilimini ifade ediyor.
Devirler için belirlenen hedef süre, seçim aralığı zincir değişkeninde tanımlanıyor. Her 30 blok, tek bir devrin geçişini gösteriyor. Daha sonra, yeni konsensüs grubunun oluşturulması için farklı bir Helium madenciler grubu seçiliyor.
Blok tabanlı sistemlerin çoğunda madencilik ödülleri blok başına dağıtılıyor. Ancak Helium bu noktada biraz farklı. Ödüller her dönem başında dağıtılıyor.
Dönemin bittiği tarihte konsensüs grubu, mevcut blokta üretilmiş olan bütün $HNT’yi dağıtıyor.
Diğer taraftan; Helium blok zinciri, UTXO tabanlı bir defter kullanmıyor. Bakiyeler ve cüzdanlar için, -Ethereum gibi- hesap tabanlı bir mekanizma üzerinde çalışıyor.
Her kullanıcı Helium cüzdanını oluşturabilmek ve özel anahtarlarını yönetebilmek için farklı seçeneklere sahip.
HELİUM MADENCİLİĞİ NASIL YAPILIR?
Helium (HNT) madenciliği için, önce helium mining cihazlarına ihtiyacınız var. Bu cihazlar Raspberry PI temeline dayanıyor.
Cihaz kurulduktan ve etkinleştirildikten sonra, bulunduğunuz bölgede yer alan diğer Helium HNT Hotspot cihazlarıyla irtibata geçersiniz. Böylece ioT zincirine katılmış olursunuz.
Bir Hotspot, veri trafiği yoluyla kendi menzilinden başka ağlara token transfer edebiliyor. Oluşturulan bu tokenler ise Helium HNT ağında veri aktarımının gerçekleştirilmesine imkân tanıyor.
Bunun sonucunda hotspotlara ödül olarak HNT dağıtılıyor. Ağın gelişmesine katkıda bulunanlar karşılığını bu şekilde almış oluyor.
Hedef, aylık 5 milyon civarında HNT üretimi gerçekleştirmek ve 223 milyon HNT’ye ulaşmak. ‘Token yakma’ uygulaması da Helium ağının planları arasında.
Helium coin madenciliği nasıl yapılır?
HNT coin madenciliği işleminin aşamaları kısaca şöyle sıralanabilir:
- Her devirde ortalama 30 blok çıkarılıyor.
- Blokların her birinde Hotspot’lar değişik işlemler gerçekleştiriyor.
- Bunun sonucunda Helium blok zinciri, Helium Ağı’nı doğrulayabilmek ve kablosuz kapsama alanı sağlayabilmek için Hotspot’lara ödüller veriyor.
Hotspot’lar arasında yapılan HNT paylaşımı çeşitli kriterlere göre gerçekleştiriliyor. Onlardan bazıları şu şekilde:
- Güvenlik
- Ağ üzerinden veri transferi
- Konsensüs grubunda yer alma
- Tanık olma
- Kapsam Kanıtı sorgulama ve sorgulanma
Bu arada; HNT kripto madenciliği için kullanılan hotspot cihazları, fazla güç tüketmiyor. Ethereum üretimi ve buna benzer bilindik kripto paraların mining faaliyetlerine kıyasla daha az elektrik tüketimi gerektiriyor. Bu ise faturanızın Helium cihazları nedeniyle fazla kabarmayacağı anlamına geliyor.
HNT Nasıl Kazanılır?
Ağda HNT kazanmak PoC (Proof of Coverage) algoritmasıyla mümkün. Bir hotspot cihaz bu ağa bağlandığında, öteki cihazların uzaklığına ve sayısına göre HNT coin ödülü hesapllanıyor.
Ağdaki herkes belli miktarda ödüle hak kazanıyor. Gelirinizi artırmak istiyorsanız her şeyden önce kaliteli bir cihaz ve anten seçmeniz önem taşıyor.
HNT nasıl çıkarılır? Diye merak ediyorsanız bilmelisiniz ki, bu noktada hotspot cihazların donanımı pek önemli değil.
Mühim olan antenin dBI gücü, bağlanabildiğiniz hotspot ve ağ petek içerisinde yer alan cihaz sayısı, antenin yön seçimi gibi unsurlar.
Helium (HNT) Madenciliği Yapmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler
Helium (HNT) mining işlemi ile kazanç sağlamak istiyorsanız şunları aklınızda bulundurun:
- Kullanacağınız cihazların arasındaki mesafe 300 metre olmalı. Daha yakın durmamaları gerekiyor. Aksi takdirde bu, cihazların kazancı bölüşmesine yol açar ve dolayısıyla kazancınız azalır.Cihazın kurulumu için yüksek bir yer seçilmeli.
- Cihazı yerleştireceğiniz bölgenin etrafı açık olmalı.
- Antenlerin dBI özelliği de kurulumun nerede yapılacağına göre belirlenmeli.
Helium Mining Cihazları Nereden Satın Alınır?
Bunun için Helium resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sitedeki ‘Alışveriş’ sayfasına girip hotspot cihazlarını inceleyebilirsiniz.
Ağa katılabilmek için ihtiyacınız olacak cihazları bu site üzerinden sipariş etmeniz mümkün. Seçtiğiniz bir cihaz stokta mevcut değilse yine de ileri zamanlı olarak sipariş verebilirsiniz. Temin edilir edilmez tarafınıza gönderim sağlanacak.
İlgili web sitesinde farklı üreticilerin tasarladığı Hotspot cihazlarına rastlamanız mümkün.
SenseCAP, Syncrob.it, Rakwireless, Bobcat ve Nebra gibi üreticilerin sunduğu hotspot cihazları Helium blok zinciri ve ağıyla uyumlu olarak çalışıyor.
Helium Madenciliği Ne Kadar Kazandırır?
Bu sorunun cevabı kullanılan cihazların sayısına ve niteliklerine göre değişiyor. Herkesin ağa sağladığı katkı farklı olduğu için, kazançlar da hâliyle değişkenlik arz ediyor.
Helium madenciliğinden elde edeceğiniz gelirin miktarı bu ağda ne kadar etkin olduğunuza bağlı.
Kaç cihaza bağlandığınız, kullandığınız antenin uzunluğu ve kalitesi de gelirinizi etkileyecek en önemli faktörler.
Cihazınızın çevresi ne kadar açık ve gücü ne kadar fazlaysa kazanacağınız miktar o derece yüksek olacak. Eğer uzun süreli olarak kesintisiz bağlantı vermeyi başarırsanız ve cihazınız IOT projelerinden birinde kullanılırsa kazancınız daha da artacak.
Sonuç olarak Helium (HNT) madenciliği, hotspotların birbiriyle veri alışverişinde bulunmasına olanak tanıyor. Ağa katılım sağlayanlar ioT teknolojisinin gelişmesinde pay sahibi oluyor, buna mukabil HNT ile ödüllendiriliyor.
Sık Sorulan Sorular
- Helium nedir?
IoT yani Nesnelerin İnterneti cihazlarına yönelik olarak geliştirilen, blockchain destekli ve merkezsiz bir ağdır. Kablosuz cihazların birbiriyle iletişime geçmesini, blockchain nodesları vasıtasıyla veri transferinde bulunmasını sağlar.
- Helium ne zaman kuruldu?
Helium 2013 yılında, IOT alanındaki altyapı problemlerini gidermek amacıyla hayata geçirildi. Helium blockchaini mainnet lansmanı 2019’da yapıldı.
- Helium Nasıl Çalışır?
Nodeslar, Hotspots olarak isimlendirilen bir formda gelir. Bu, blockchain madencilik cihazı ve kablosuz bir ağ geçidinin kombinasyonudur. Kullanıcılar nodesları çalıştırır ve böylece HNT madenciliği yapar. Buna karşılık ödül kazanırlar.
Ağ, Kapsam Kanıtı (proof-of-coverage) üzerinde çalışır. Helium blockchaininde işlem yapan her bir kullanıcı, işlemlerin ücretlerini DaTa Credits adı verilen tokenlerle öder. Kullanıcıya bağlanmış olan bu token takas edilemez ve HNT tokenden ayrıdır.
- Helium (HNT) Madenciliği Nasıl Yapılır?
Kullanıcılar, The People’s Network diye adlandırılan Helium ağına uyumlu hotspot’lar ile katılır. Ağda veri iletimi sağlayarak, Konsensüs Gruplarına veya PoC testlerine dâhil olarak ödül almaya hak kazanırlar.